De EU-wet ladingstabiliteit. Wat betekent die voor mij?

NIEUWE EUROPESE WETGEVING LADINGZEKERING

Per 18 mei 2018 is de vernieuwde Europese wetgeving EU 2014-47 in werking getreden. De wet heeft betrekking op het verpakken en stabiliseren van goederen, en moet ervoor zorgen dat het wegtransport veiliger wordt. Ruim een kwart van alle vrachtwagenongevallen binnen de EU valt namelijk te wijten aan trailers waarvan de lading niet volgens de regels is vastgezet. Dit heeft jaarlijks 30 dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Met de definitieve invoering van de wet, riskeren vervoerders voortaan een fikse boete wanneer de ladingzekering niet voldoet aan minimale weerstandseisen. De invoering van de wet leidt daarmee tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels:

De verzender is verantwoordelijk voor het (om)verpakken van goederen, het beladen van de trailer en het zekeren van de goederen.
De vervoerder is verantwoordelijk voor het goedkeuren van de geladen en gezekerde goederen. Ook dient hij/zij te beschikken over de benodigde ladingzekeringsproducten en de juiste transportdocumenten om een correcte belading en zekering van de goederen aan te kunnen tonen.

Testmethode bij palletladingen
Ten aanzien van het verpakken en stabiliseren van goederen op pallets wordt de volgende testmethode toegepast: de vormstabiliteit van de lading moet binnen de normen blijven bij een maximale krachtverdeling van 0,8G in voorwaartse en 0,5G in zij- en achterwaartse richting. Stel: een vervoerder heeft een vrachtwagen waarvan het kopschot is gecertificeerd om een versnelling van 0,4G te kunnen weerstaan. Dan blijft er in voorwaartse richting dus een versnelling van netto 0,4G over waarbij de vormstabiliteit aan de normen moet voldoen. Een hoop rekenwerk dus…Plus de vraag: voldoet mijn verpakkingssysteem aan die (nieuwe) normen?

De mate van vormstabiliteit is ook nog eens sterk afhankelijk van de opbouw, samenstelling, stapeling en gewichtsverdeling van de goederen op de pallet. Zo verliest een doos bijvoorbeeld een groot deel van de stapelwaarde (compressiewaarde) zodra de dozen erbovenop niet volledig tot de hoek(en) zijn geplaatst. Hoe krijg je in zo’n geval dan tóch een correcte ladingstabiliteit?

XT Orange® lost al deze vragen en onzekerheden in één keer op. Als eerste in de markt bieden we een verpakkingssysteem waarbij de verpakker via een speciale app precies ziet hoe hij/zij de goederen volgens de nieuwste EU-wetgeving moet stabiliseren (rekening houdend met afmeting, gewicht én stapelpatroon van de gepalletiseerde goederen). De bijgeleverde gepatenteerde dispenser en folie maken het verpakken ook nog eens stukken eenvoudiger, sneller én veiliger. XT Orange®, dé nieuwe norm in palletstabilisatie.

Tip: zorg dat je bedrijf in het bezit is van producten voor het deugdelijk zekeren van goederen, en je personeel op de hoogte is van het correct gebruik van de ladingzekeringsproducten en het voorverpakken/palletiseren van goederen. Veiligheid op de weg is immers belangrijk voor ons allemaal!

afval afvalverminderen afvalvermindering ARBO CO2 CO2 footprint CO2 uitstoot CO@ duurzaam ergonomie EUMOS EU wetgeving handwikkelen innovatie kostenbesparing ladingstabiliteit ladingzekering milieu pallet sealen pallet wikkelen plastic afval plastic soep plastic soup sustainability sustainable tijdsbesparing veiligheid Veilig werken wikkelmachine ziekteverzuim