Veilig werken: kostenpost of verdienmodel?

designed graphic

Veilig werken: kostenpost of verdienmodel?
Het RIVM doet veel onderzoek naar ongevallen en veiligheid. Zo ook voor de sector Logistiek en Transport. Uit recent onderzoek blijkt dat er per jaar gemiddeld 138 ernstige ongevallen plaatsvinden met letsel, dodelijke afloop of ziekenhuisopname als gevolg. Voor deze ongevallen zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Hieronder de top 6:

  • Gevaar door voorwerpen, producten, vloeistoffen of gassen
  • Ongeschiktheid arbeidsmiddelen
  • Onjuist gebruik mobiele arbeidsmiddelen
  • Valgevaar
  • Ondeugdelijkheid arbeidsmiddelen en ongewilde gebeurtenissen
  • Gebrek aan voorlichting en onderricht

Vooral de punten 2,5 en 6 herkennen wij uit ons werkveld. In Europa worden jaarlijks 3 miljard pallets handmatig met folie “geseald”. Het doel hiervan is tweeledig: om de lading te beschermen, maar met name om deze veilig te kunnen transporteren. Dit ‘sealen’ gebeurt echter in de meeste gevallen zonder enige vorm van instructie, gereedschap of hulpmiddelen. Met als gevolg dat er geen enkele garantie bestaat dat de lading voldoet aan de Europese wetgeving. Daardoor lopen zowel de verzender als de transporteur risico op hoge boetes en/of rijontzeggingen. In minder gunstige gevallen kan onvoldoende ladingzekering leiden tot verkeersongevallen, niet zelden met letsel of dodelijke afloop.

Het “sealen” van pallets op de conventionele manier (d.w.z. een rol folie door je handen/vingers laten schuren terwijl je gebukt en achteruit lopend probeert nog enige kracht uit te oefenen) is zowel ergonomisch als qua veiligheid volstrekt onverantwoord. Voor ons zijn ergonomie en veiligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede ergonomie bevordert immers het veilig werken door de juiste fysieke werkhouding van de medewerker. Daarnaast zal een veiligheidsanalyse leiden tot het gebruik van materialen en gereedschappen die tevens bijdragen aan een verbeterde ergonomie.

Als eerste in de wereld hebben wij onderzoek laten doen naar de ergonomische aspecten van het “sealen” van pallets. In dit onderzoek vergeleken we de conventionele “4 vinger”-methode met het stabiliseren met een systeem dat bestaat uit een special voor dit doel ontwikkelde dispenser, sterke high performance folie en een duidelijke instructie. De resultaten liegen er niet om:

  • Het sealen op de conventionele manier is meer dan dubbel zo (fysiek) belastend.
  • Bij de conventionele methode bedraagt de ladingstabiliteit aan de voet van de pallet minder dan de helft.
  • Bij de conventionele methode werd tot 70% meer folie verbruikt.

Eén van de grootste supermarktketens van Europa, die veilig werken hoog in het vaandel heeft staan, heeft een soortgelijk onderzoek laten doen. Omdat dit onderzoek is uitgevoerd met de nieuwste generatie dispenser (lichter van gewicht en met aangepaste ergonomische handgreep) waren de resultaten nóg beter: ditmaal was de fysieke belasting zelfs drie maal lager. Bovendien werd er in het hele proces een tijdwinst van ruim 10% gemeten.

De onderzoeken tonen aan dat het verbeteren van de arbeidsomstandigheden niet altijd geld hoeft te kosten. De winst zit hem juist in de verhoging van de productiviteit, minder materiaalverspilling en afname van het ziekteverzuim (hoewel dit laatste natuurlijk lastig meetbaar is). In de logistieke sector zijn het ziekteverzuim (6% ) en de beschikbaarheid en kwaliteit van orderverzamelaars nu al een groeiend probleem. Het verhogen van de productiviteit en het werkplezier -met de juiste middelen- kan een deel van dit probleem oplossen. Bovendien bespaar je op deze manier meer dan je wellicht denkt te ‘verdienen’ met het kopen van de goedkoopste folie.

Meer achtergronden bij dit artikel lees je o.a. op de site over fysieke belasting.

Gerelateerde blogs