Zullen we de plastic afvalberg verkleinen?

8 maart 201910palletsrekfolieEu wetgevingwikkelenfoliefabrikanten

wrapped boxes

In Europa wordt jaarlijks 1.3 miljard kilo plastic folie gebruikt voor het wikkelen van pallets. Dat zorgt voor een uitstoot van 3 miljard kilo CO2.

Opvallend is dat het overgrote deel van de gebruikte folie een dikte heeft van 17 tot 23 micron. En dat terwijl de technologie al zover is, dat moderne folies tot wel 75% dunner zijn en toch vergelijkbare of zelfs bétere resultaten geven. De voor de hand liggende vraag is dan ook: waarom worden die modernere folies niet massaal omarmd? Daarvoor zijn een aantal redenen:

  • De machines van foliefabrikanten gebruiken veel energie en de output is hoger naarmate de folie dikker is. Machines kunnen daardoor sneller draaien en er komen per uur meer kilo’s folie van de lijn. Hierdoor kunnen de energiekosten worden gedeeld over een hoger tonnage grondstof, zodat de factor energie minder zwaar op de kiloprijs drukt.
  • Veel extruders kunnen deze hoogwaardige, meerlaags folies simpelweg niet maken. De markt van rekfolie is erg prijsgedreven. De meeste aanbieders doen hun uiterste best om zo goedkoop mogelijk te kunnen aanbieden. Hierbij bepalen “creatieve” factoren de echte prijs. Als koper betaal je folie “bruto voor netto”, wat wil zeggen dat óók het gewicht van de kokers, (veelal) de verpakking en de pallet worden doorbelast als zijnde folie. Daar komt bij dat de lagere zwaartekracht in landen rond de evenaar (Italië, Saudi Arabië) tot wel 10% verschil in tarraberekeningen kan geven. Ook komen grove “toleranties” in lengte en breedte veelvuldig voor.
    Voorgerekte (‘pre-stretch’) folie heeft bijvoorbeeld de natuurlijke eigenschap om ± 15% te relateren. Dit zorgt ervoor dat de oorspronkelijk opgebrachte lengte van de folie in de praktijk veel korter is.
    Een nieuw fenomeen is het ‘oscillerend’ (zigzag) omrollen van de folie op de kokers. Wij hebben de output hiervan onderzocht in ons laboratorium: op het eerste gezicht zie je een mooie brede rol folie, maar zodra je het gaat verwerken blijkt toch dat je meer folie nodig hebt voor het stabiliseren van een pallet.
  • Folies die machinaal worden verwerkt, kunnen enorm worden uitgerekt: soms tot wel 400%, waarbij van 1 meter folie 5 meter wordt gemaakt. Het gros van de machines in de markt blijkt echter helemaal niet in staat om dergelijke extreme rekpercentages te genereren. Daardoor wordt onnodig veel materiaal verbruikt. Voor handmatige toepassing is het bovendien volstrekt onmogelijk om meer dan 50% rek uit de folie te halen.

Kijken we naar het uiteindelijke doel van rekfolie, dan is dat het goed en veilig stabiliseren van goederen op een pallet. Niet voor niets geldt er sinds mei 2018 nieuwe Europese wetgeving op het gebied van ladingzekering. Veiligheid op de openbare weg en op de werkvloer, dáár moet het bij innovatie en advisering over gaan. Niet om het aanbieden van een zo goedkoop mogelijk verpakkingsmateriaal (wat in de praktijk vaak helemaal niet zo voordelig blijkt te zijn). Bovendien moeten we met de huidige stand der techniek in staat zijn om, alleen al voor de toepassing van folie voor het stabiliseren van palletladingen, in Europa 2 miljard kilo CO2 minder uit te stoten. Het is ‘slechts’ een kwestie van mindset.

Gerelateerde blogs