Supermarkten

Supermarkt

Logistiek in de supermarkt biedt veel uitdagingen.

Grote magazijnen, veel handmatig orderverzamelen en grote hoeveelheden pallets of rolcontainers die dagelijks worden verstuurd.

Ondanks de grote aantallen pallets en rolcontainers die dagelijks worden afgeleverd bij de filialen blijkt het handmatig stabiliseren het meest kostenefficiënter te zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar bij nader inzien is dat toch wel begrijpelijk.

 

Business case

Bij een van de grootste supermarkten in Scandinavië werken per shift ± 125 orderverzamelaars, die elk met hun EPT twee pallets tegelijk meenemen om te vullen met goederen.

Zodra de order is verzameld draait de operator met de hand een folietje om de bovenste lagen zodat de pallet perfect geseald kan worden in een van de 4 volautomatische ringwikkelmachines (van € 200.000 per stuk). De pallets worden op een plein geparkeerd waar 12 operators de hele dag de gepikte pallets oppakken en naar de wikkelmachines transporten.

De cijfertjes:

Folieverbruik handmatig: 125 gram per pallet. Tijd: 30 seconden. Daar komt dan de folie die door de machine wordt aangebracht nog bij ( 200 gram). Tijd: 1 minuut  transporttijd naar de machine en van de machine naar het expeditieplein. Samengevat: 1,5 minuut arbeid, 325 gram folie (= 800 gram CO2) en 137 operators per shift.

Met XT Orange® kan de orderverzamelaar de pallet snel (45 seconden) volledig veilig stabiliseren met slechts 75 gram folie (180 gram CO2). Vervolgens brengt hij de pallets dan direct op het expeditieplein naar de juiste locatie. Bij 2500 pallets per dag betekent dit, dat de operators 625 minuten extra tijd nodig hebben om de pallets compleet te stabiliseren. Dat is 1 FTE. Daar staat tegenover dat er geen ruimte en kosten voor machines meer nodig zijn en ook de aan- en afvoer van pallets bij de machines vervalt.