Voor hoeveel plastic afval zorgt jouw bedrijf?

17 september 2019

In Nederland gebruiken we jaarlijks zo’n 475 kiloton aan plastic verpakkingsmateriaal. Twee-derde daarvan belandt in de vuilnisbak van consumenten, één-derde in de afvalcontainers van bedrijven. Mede daardoor komt hoeveelheid plastic afval per Nederlander op maar liefst 0,42 kilogram per dag. Dat is zelfs meer dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China en India. Ook België doet het stukken beter, met “slechts” 0,08 kilogram per persoon per dag. Het is de hoogste tijd om ook als bedrijf eens na te denken over jouw aandeel in deze plastic afvalberg en de impact daarvan.

Het is vandaag de dag voor iedereen wel duidelijk dat plastic, van productie tot het eeuwig durende ontbindingsproces, een gigantisch effect heeft op onze leefomgeving, waterlichamen, luchtkwaliteit en onze eigen gezondheid. Daartegenover staat dat plastic zeer effectief en haast onmisbaar is voor bedrijven en industrieën die zich bezighouden met bijvoorbeeld verpakking van voedsel en waren, elektronica, zuiveringsprocessen etc. Zoals we al eerder schreven, een wereld zonder plastic is in onze huidige samenleving niet mogelijk. Des te belangrijker is het dat we nadenken over zo efficiënt en duurzaam mogelijke productie en verbruik van plastic.

De verpakkingssector is met stip de grootste producent van plastic afval, goed voor wereldwijd 141 miljoen ton in 2015. Gezien de economische voorspoed in de afgelopen jaren ging dat getal vast niet omlaag. Tijd voor deze sector om zijn verantwoordelijkheid te nemen en met duurzame oplossingen te komen. Zo ontwikkelden we met XTOrange® een palletwikkelfolie waarmee bedrijven tot 70% op folieverbruik kunnen besparen bij het zekeren van palletladingen.

Het produceren van één kilogram folie levert 2,4 kilogram aan CO2-uitstoot op. Als we alleen al in Europa alle handmatig gewikkelde pallets met XTOrange® wikkelen, verlagen we de CO2-uitstoot van de folieproductie van 6 miljoen ton naar minder dan 2 miljoen ton. Op deze manier leveren wij onze bijdrage aan het beheersen van de hoeveelheid plastic afval. We hopen dat meer bedrijven in deze sector nadenken over soortgelijke oplossingen. Heb jij als eens nagedacht wat jouw bedrijf concreet kan doen?

Bronnen :

European Commission. 2018. ‘A European Strategy for Plastics in a Circular Economy’. 16 January 2018. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018DC0028&from=EN.

Larsen, Esben. n.d. ‘Pollution from Plastic’. The World Counts. Accessed 25 July 2019. http://www.theworldcounts.com/stories/Pollution-from-Plastic.

Ritchie, Hannah, and Max Roser. 2018. ‘Plastic Pollution’. Our World in Data, September. https://ourworldindata.org/plastic-pollution.

‘Sluiting van de kunststof verpakkingsketen vraagt om vergaande maatregelen’. 2017. Duurzaam Ondernemen(blog). 1 September 2017. https://www.duurzaam-ondernemen.nl/sluiting-kunststof-verpakkingsketen-vraagt-om-vergaande-maatregelen/

Gerelateerde blogs