Duurzaamheid, het begint met ‘doen’

 XT Orange® wil graag een waardevolle bijdrage leveren aan de CO2 voetafdruk van onze klanten en die van onszelf. Maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je samen, vinden wij. Daarom komen we altijd graag in contact met bedrijven en mensen die dezelfde waarden delen. 

Zo kwamen we o.a. terecht bij Valuta voor Veen. 

Valuta voor Veen is een methodiek waarbij boeren en grondeigenaren het waterpeil op hun land verhogen en daarvoor financiële compensatie krijgen door de verkoop van gecertificeerde CO2-certificaten. Elke partij die op vrijwillige basis zijn eigen CO2 uitstoot wil compenseren, kan dit doen door de aankoop van deze CO2-certificaten. De certificering van de certificaten geeft de kopers de garantie dat de CO2-besparing ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij; de Stichting Nationale Koolstofmarkt.

De start van de verkoop werd 30 juni gevierd op het land van de Miedema’s. 

Dhr Miedema: “Er is nu eindelijk een systeem waar een beloning tegenover groen boeren staat. Het is een verdienmodel. De landbouw is een deel van het CO2-probleem en dus zijn we ook een deel van de oplossing.”

Voor de 32 hectare grond van Miedema kocht XT Orange® certificaten. Een kilo folie van XT Orange vergt een CO2-uitstoot van 2,4 kilo. Omdat de eigen voorraad nu 22 ton beloopt, heeft het bedrijf voor 50 ton aan CO2-credits gekocht. Met ons materiaal wordt 70 procent minder folie gebruikt, maar nu gaan we dus ook die overige 30 procent goed te maken.

“Ik verwacht dat ik voor het einde van het jaar weer moet aankloppen voor nieuwe koolstofcredits uit eigen land’’, zegt René van Glabbeek van XT Orange. 

Zo draagt XT Orange® bij aan een beter milieu.

Lees er meer over op:

https://frieschdagblad.nl/2020/7/1/nat-veen-met-4370-ton-minder-co2

https://www.lc.nl/friesland/Natte-veenbodem-is-vanaf-nu-geld-waard-handel-in-vrijwillige-CO2-certificaten-geopend-25809089.html