Ben jij al op de hoogte van het risico classificatiesysteem?

Dat er vanaf 2018 nieuwe wetten voor het zekeren van lading in werking zijn getreden weten de meeste vervoerders en verladers inmiddels wel. Maar wat nog niet iedereen weet is dat er vanaf 20 mei 2019 in veel landen ook een risico classificatiesysteem is ingevoerd.

Dat houdt in dat zogenaamde ‘risicovolle’ ondernemingen nauwlettender en vooral ook vaker gecontroleerd zullen worden, waarmee het risico op boetes ook toeneemt. De manier waarop de lading is gezekerd wordt zorgvuldig bekeken.

De zekering moet bepaalde krachten kunnen weerstaan. Zo moet er een vertraging mogelijk zijn van 0,8 G in voorwaartse richting en 0,5 G in achterwaartse en zijdelingse richting.

Dit betekent dat wanneer de chauffeur vol op de rem staat, 80 procent van het gewicht van de lading in voorwaartse richting en 50 procent van het gewicht in achterwaartse en zijwaartse richting moet worden tegengehouden door de ladingzekering.

Voldoet de zekering daar niet aan dan volgt er onherroepelijk een fikse boete. Nog een goede reden dus om je ladingzekering prima voor elkaar te hebben.