5 Tips om plastic afval in jouw bedrijf te verminderen

Steeds meer bedrijven zien het belang van een duurzame marketing strategie. 

Milieubewustzijn biedt niet alleen voordelen voor het klimaat, maar ook voor het bedrijf zelf. Ook steunen steeds meer consumenten groene businesses en kiezen voor eco-vriendelijke opties in verschillende markten zoals retail, levensmiddelen, transport etc. 

Terwijl de vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten stijgt, moet het aanbod zich ook aanpassen. Dat hoeft niet gepaard te gaan met extra kosten. Integendeel! XT ORANGE® bijvoorbeeld leveren wij een een palletwikkelfolie waarbij je 70% minder plastic nodig hebt bij het zekeren van een palletlading én tegelijk bespaart op materiaalkosten. Zo snijdt het mes aan twee kanten. 

Met dit in gedachten geven we je graag 5 tips waarmee jouw bedrijf de hoeveelheid afval door inpakmaterialen vermindert en zo duurzamer wordt:

  1. Kies het juiste inpakmateriaal

Veel inpakmaterialen komen voort uit plastic. Als vervangen door andere, makkelijker te recyclen materialen geen optie is, kies dan voor de meest efficiënte oplossingen om zo de hoeveelheid plastic en het afval wat daaruit voortkomt te verminderen.

  1. Recycle 

Dit is natuurlijk een voor de hand liggende optie. Maar toch willen we nog eens benoemen dat je echt impact maakt met het hergebruik van materiaal of door het te recyclen. Vaak zijn er opties genoeg. Niet zeker of een bepaald materiaal geschikt is om te recyclen? Bekijk de website van jouw gemeente voor meer info,

  1. Gebruik minimale verpakkingen

Het ontwerp en de vorm van verpakkingen zijn van grote invloed op de hoeveelheid benodigd materiaal. Als het design van de verpakking cruciaal is voor jouw business, kan een minimaal design bijdragen aan minder materiaalverbruik en minder kosten voor productie en transport. En ook strakke vormen en minimalistische designs kunnen aantrekkelijk zijn voor consumenten.

  1. Gebruik minder wikkelfolie

Voor vervoer van producten op pallets, is het belangrijk (en wettelijk verplicht) de lading te stabiliseren. Maar dat kan ook met minder wikkelfolie dan je zou denken. Met een gepatenteerde dispenser, high-performance folie en een slimme app die laat zien hoe je de pallet wikkelt voor maximale stabiliteit met minimale hoeveelheid folie, bespaar je tot 70% aan wikkelfolie. 

  1. Overweeg alternatieven

Minder inpakmateriaal gebruiken kan ook door nog eens te kijken naar de manier van inpakken. 

Een goed voorbeeld is het plaatsen van meerdere producten, zoals flessen water, op platen van het sterke en duurzame golfkarton. Om de flessen op hun plaats te houden worden ze gewrapped in polyetheen (PE) voor stabiliteit en veiligheid. 

Door één of meerdere van deze tips toe te passen kan je niet alleen een duurzame bedrijfsstrategie voeren, maar ook minder kosten maken en een nieuwe doelgroep aanboren.

Bronnen:

Roberge, David. n.d. ‘3 Ways Your Business Can Reduce Packaging Waste’. Accessed 26 July 2019. https://www.industrialpackaging.com/blog/3-ways-to-reduce-packaging-waste.